Fegyvertörténeti kiállítás


A csongrádi Diana Szakképző Iskolában 2015. június 30-án a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum által rendelkezésre bocsájtott fegyverek tárlata nyílt meg. A fegyvermúzeumot Dr. Bitay Márton állami földekért felelős államtitkár és Dr. Kovács Vilmos ezredes parancsnok nyitotta meg ünnepélyes keretek között.. A múzeum nem csak az iskola tanulói számára nyújt betekintést a korabeli fegyverek világába, előzetes bejelentkezést követően iskolai csoportok, érdeklődők is megtekinthetik a fegyverkülönlegességeket.
A B&T Agrostart Bt. a fegyvermúzeumban lévő műtárgyak szakszerű felújításáról, állagvédelmi és megörző munkálatok elvégzéséről gondoskodik, majd ezt követően visszaszolgáltatja a Hadtörténeti Intézet és Múzeum részére. 

A fegyvertörténeti kiállítás létrehozásának alapötlete 2012-ben vetődött fel, mikor már beindult a 2 éves duális rendszerű szakképzés, az 54 863 01 OKJ számú Fegyverműszerész  szakon. A képzés jellege mindenféleképpen indokolta egy nagyobb mennyiségű, változatos szemléltető eszközpark beszerzését. A másik fontos cél volt, hogy ezen eszközök megtekinthetők is legyenek a nagyközönség, iskolák és más intézmények számára is. Továbbá a lőfegyverek beszerzése még pusztán oktatási, kiállítási célra is hosszú, bürokratikus eljárást igényel.

Ezért megkerestük a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeumot, hogy nyújtsanak segítséget e tervünk megvalósításában. Hosszas tárgyalások és egyeztetések után a DIANA Vadász-Felnőttképző Alapítványi Szakképző Iskola és Kollégium gyakorlati képzőhelye a B&T AGROSTART Felnőttképző és Szolgáltató Betéti Társaság és a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum több területre kiterjedő ötéves időtartamú Együttműködési Megállapodást írt alá 2013. június 12-én.

Ezután megindult a megállapodásban foglalt tevékenységek feltételeinek megteremtése. 2014. február 27-én a DIANA Szakképző Iskola Fegyverműszerész tantermében telepítésre került egy 9 vitrinből álló biztonsági üveggel és zárakkal ellátott vitrinsor, mely megfelel a kiállításokkal szemben támasztott, érvényben lévő követelményeknek.

Később megtörtént a vitrinek és a tanterem biztonsági berendezésekkel történő ellátása (rendőrséghez bekötött riasztórendszer, nyílászárók biztonsági fóliázása), mely alapján a  Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a lőfegyverek polgári célú kiállítását 2014. április 08-án engedélyezte.

Ezalatt a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeummal kötött megállapodás alapján a Múzeum és a B&T AGROSTART Felnőttképző és Szolgáltató Betéti Társaság barterszerződést kötött a fegyverek kihelyezéséről. A szerződés alapján a Múzeum biztosítja  a kiállítandó fegyvereket, szükséges szakirodalmat, szakértelmet a fegyverek állagmegóvásában. A B&T AGROSTART Bt. a DIANA Szakképző Iskolával együttműködve végrehajtja a műtárgyak szakszerű felújítását, állagmegóvó és megőrző munkálatait.

2014. május 08-án a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum  leszállította a kiállítás helyére a szerződésben foglalt fegyvereket, műtárgyakat.

A Diana Szakképző Iskola és B&T Agrostart Bt. ezúton is köszönetét fejezi ki a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeumnak, amiért lehetőséget nyújtott a fegyvertörténeti kiállítás megvalósításában. Köszönetet mondunk Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes Úrnak, Dr. Bitay Márton államtitkár Úrnak, Dr. Kovács Vilmos ezredes Úraknak és Bedő Tamás Úrnak, Csongrád Város polgármesterének amiért jelenlétükkel hozzájárultak a kiállítás ünnepélyes megnyitásához.

Bozó Gábor
intézményvezető